Een zwembad in de tuin is heerlijk: je kunt een verfrissende duik nemen, baantjes trekken of spelen met de kids. Naast de vele voordelen van een zwembad is het ook belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal komt kijken bij een zwembad. Denk aan het onderhoud ervan en de energiekosten die het met zich meebrengt. Wel kun je een zwembad zo energiezuinig mogelijk verwarmen, zodat je er ongestoord van kunt genieten. Wil je weten hoe je dat slim doet? In de onderstaande blog zetten we het voor je op een rij.

Bouwkundige zwembaden: waar kun je op besparen bij de aanleg?
Er bestaan twee typen zwembaden: bouwkundige zwembaden en prefab zwembaden. Prefab zwembaden worden al in de fabriek gemaakt en vervolgens in de tuin geplaatst, terwijl bouwkundige zwembaden ter plekke worden gemaakt. Bouwkundige zwembaden kunnen op maat worden gemaakt en je kunt zelf jouw wensen doorvoeren hoe het zwembad eruit moet komen te zien.
Bij de aanleg van een bouwkundig zwembad kun je de energiebesparing al meenemen in gedachten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatie in de wanden en bodem, waar je het zwembad wil plaatsen – zoals een plek in de zon – en hoe je het zwembad wil afdekken. Je kunt ook alvast nadenken hoe je het zwembad wil gaan verwarmen. Wil je alvast meer weten? Lees dan deze tips voor bouwkundige zwembaden.
Vergelijking van verwarmingsopties
Een zwembad moet een behaaglijk temperatuurtje hebben. Om die temperatuur te bereiken, kun je verschillende verwarmingsopties overwegen. Denk aan een warmtepomp, zonnecollectoren en een lamellenafdekking.
Een warmtepomp is een ideale manier om een zwembad mee te verwarmen. Een warmtepomp brengt het water namelijk naar de gewenste temperatuur en houdt deze ook op temperatuur. Dit is perfect voor de verschillende seizoenen.
Staat jouw zwembad op een zonnige locatie? Dan kun je gebruikmaken van zonnecollectoren. Het zwembadwater loopt in dat geval door de buizen van de zonnecollectoren, de zon verwarmt dit water en vervolgens wordt dit water weer teruggebracht naar het zwembad. Een slimme manier om jouw zwembad te verwarmen – mits de zon er natuurlijk op staat.
Je kunt de warmte in het zwembad tegenhouden met een lamellenafdekking. Het laat alsnog zonlicht door, zodat het water warmer kan worden, maar de warmte in het water wordt tegengehouden door het dek. Het voorkomt verdamping, maar het houdt wel de warmte binnen.
Actuele stroomprijzen: wat kost het verwarmen van een zwembad?
Het verwarmen van het zwembad is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het zwembad, welke temperatuur het water moet zijn en hoe hoog de energiekosten op dit moment liggen.
Zo ligt de stroomprijs tegenwoordig rond de 25 en 30 cent, maar de energiekosten bij een dynamisch energiecontract verschillen natuurlijk ieder uur. Je kunt met een dynamisch energiecontract slim inspelen op het verwarmen van jouw zwembad. Dalen de energietarieven, dan is het slim om het zwembad te verwarmen.
3 praktische bespaartips op een rij
Wil je jouw zwembad energiezuinig verwarmen? Lees dan de onderstaande drie tips.
1: Verwarm slim met een dynamisch energiecontract. Dalen de tarieven, dan kun je jouw zwembad verwarmen. Je kunt dit doen met een slimme verwarming die aangaat wanneer de tarieven laag zijn.
2: Heb je een warmtepomp in huis? Dan kun je deze ook gebruiken om jouw zwembad mee te verwarmen. Vraag een installateur voor advies.
3: Dek het zwembad altijd af als je het zwembad niet gebruikt en zorg ervoor dat je de wanden en de bodem goed hebt geïsoleerd. Zo voorkom je dat de warmte onnodig verloren gaat, en voorkom je dus ook dat je onnodig meer moet gaan betalen voor het verwarmen van jouw zwembad.
Heb je een bouwkundig zwembad en wil je hier zo efficiënt mogelijk mee omgaan als het aankomt op het energieverbruik? Dan is het verstandig om slimme keuzes te maken, zowel bij aanleg als bij dagelijks gebruik. Denk aan het gebruik van een warmtepomp, aanbrengen van isolatie en het zwembad afdekken als je het niet gebruikt. Zo kun je pas écht genieten van een zwembad in de tuin.