De pH-waarde van je zwembad
Heerlijk afkoelen tijdens onze steeds warmer wordende zomers, daarvoor is een zwembad ideaal. Een eigen zwembad is al lang geen exclusieve luxe meer voor de happy few. Met zelf op te zetten zwembaden van merken als Intex en Bestway komt deze luxe binnen het bereik van iedereen die er de ruimte voor heeft. Maar zwemmen wil je natuurlijk wel in schoon water. Chloor desinfecteert het water van je zwembad en het doodt bacteriën en algen. Voor een goede werking van het chloor moet het water wel de juiste pH-waarde hebben. Om dat voor elkaar te krijgen is een pH-meter om de pH-waarde van je zwembad te meten onmisbaar. Waarom die pH-waarde zo belangrijk is, en hoe je hem op peil houdt, dat leggen we hieronder uit.
Wat is de pH-waarde eigenlijk?
De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad van water. Water is nooit helemaal puur water. Er zitten altijd allerlei stoffen in opgelost, die de zuurgraad verhogen of juist verlagen. De pH-waarde kan variëren van 1 (heel zuur) tot 14 (heel basisch, het tegenovergestelde van zuur). Puur water zou een pH-waarde van 7 hebben (neutraal). Voor zwembadwater moet de pH-waarde tussen 7,2 en 7,8 liggen. Bij die waarden werkt het chloor in je zwembad het beste en blijft je water dus mooi schoon. Je kunt de pH-waarde van je zwembad meten met een elektronische pH-meter of met een testkit, waarbij je een stripje in het water doopt dat verkleurt en zo de pH-waarde aangeeft. In de zomerperiode, als het zwembad intensief gebruikt wordt, is het aan te raden om twee keer per week de pH-waarde te meten. Op Alleswater.nl vind je diverse betrouwbare pH-testers.
pH-waarde te hoog – gevolgen
Is de pH-waarde van je zwembad te hoog, dan zul je die moeten verlagen. Bij een te hoge pH-waarde werkt het chloor niet goed, en dat heeft nare gevolgen:
- Allerlei bacteriën en algen krijgen de kans zich te ontwikkelen. Dat levert irritatie op aan je ogen en je huid.
- De kans op kalkafzetting neemt toe. Dat is niet fijn voor roestvrijstalen attributen, zoals je zwembadtrap.
- Door de vervuiling van het water zullen je zwemkleding, duikbrillen etc. sneller slijten.
De pH-waarde van je zwembad verlagen
De pH-waarde van je zwembad kun je verlagen met speciaal daarvoor ontwikkelde producten, die meestal pH-minus of pH- worden genoemd. Ze kunnen eenvoudig aan het zwembadwater worden toegevoegd. Wel is het belangrijk om de juiste hoeveelheid pH- te gebruiken. Daarvoor moet je de pH-waarde en de inhoud van je zwembad weten.
Soms is de pH-waarde zo ver opgelopen, dat pH- niet voldoet om de pH-waarde voldoende te verlagen. Dan is een sterker middel, zoals zwavelzuur, nodig. Deze sterke zuren zijn echter heel agressief, dus gebruik ze alleen als het echt nodig is.
pH-waarde te laag – gevolgen
Een te lage pH-waarde van het water in je zwembad is ook niet goed. Het chloor wordt dan té actief, met onprettige gevolgen:
- Je ruikt een penetrante chloorlucht.
- Als je gaat zwemmen krijg je rode ogen en last van jeuk.
- Je zwemkleding kan verbleken door de te actieve chloor.
- Het zure water kan schade toebrengen aan de pomp, die daardoor minder lang meegaat.
- Bij een betegeld zwembad maakt water met een te lage pH-waarde de tegels ruw. Dat biedt bacteriën en algen de kans om zich aan de tegels te hechten.
De pH-waarde van je zwembad verhogen
Je verhoogt de pH-waarde van je zwembad door er pH-plus, ofwel pH+, aan toe te voegen. Daarvoor met je opnieuw de exacte pH-waarde van je zwemwater weten en de inhoud van je zwembad. Op de verpakking van pH kun je dan aflezen hoeveel je moet gebruiken.
Hoe houd je de pH-waarde op peil?
pH- en pH+ zijn middelen die de pH-waarde van je zwembad corrigeren. Als je die gebruikt hebt en de pH-waarde is op peil, dan wil je dat natuurlijk zo houden. Daarvoor kun je – of moet je – verschillende dingen doen:
- Gebruik altijd leidingwater om je zwembad te vullen. Grondwater bevat verontreinigingen als metalen en meststoffen.
- Zorg voor schoon water. Gebruik zwembad filters en zwembadstofzuigers om het water schoon te houden. Hiermee krijgen bacteriën minder kans.
- Het zwembadwater moet de juiste hardheid hebben, alkaliteit. Die zorgt voor een goede waterbalans en een stabielere pH-waarde.
- Gebruik zwembad afdekkingen als je het zwembad niet gebruikt. Zo houd je niet alleen vuil tegen, maar zorg je er ook voor dat er minder zonlicht op het zwembadwater schijnt. Algen houden namelijk van zonlicht, ze vermenigvuldigen zich dan veel sneller.
- En natuurlijk: meten is weten!
Gratis verzending vanaf € 50,-
90 dagen gratis retourneren