Inhoud zwembad berekenen in liters en m³

Zodra we het vooruitzicht hebben dat het kwik weer zal gaan stijgen, is het de hoogste tijd om alvast te gaan nadenken over verkoeling in de zomer. En wat is er dan ultiemer dan een zwembad in je eigen achtertuin? Of je nu zwembad onderhoud moet plegen aan het oude bad, of door een hittegolf spontaan een  Intex of Bestway zwembad hebt aangeschaft, zijn er een aantal zaken die van groot belang zijn voor het behoud van je zwembad. Elk van deze zaken is echter afhankelijk (of heeft tenminste verband) met het aantal liters water dat in je bad gaat. De berekening hiervan is dus van groot belang. Daarom helpen we je nu aan een kleine checklist, zodat jij maximaal van je zwembad kunt genieten!

Inhoud zwembad berekenen

Hoeveel liter water in zwembad?

Het is essentieel om uit te rekenen hoeveel liter water er in jouw (nieuw gekochte) zwembad past, zodat je bepaalde (onderhouds-)zwembadproducten kunt aanschaffen. Zo heb je bijvoorbeeld al bij het kopen van een zwembadpomp, warmtepomp, chloortabletten of (nieuwe) filters, weten hoeveel liter water er in je zwembad gaat. Het berekenen van de zwembadinhoud lijkt (zeker in het geval van zwembaden in een bijzondere vorm) een lastige opgave. De berekening van verschillende type zwembaden zullen we je daarom even toelichten!

Inhoud zwembad berekenen

De inhoud van een zwembad berekenen doe je uiteraard aan de hand van de omvang van het zwembad. Om de meest accurate berekening te krijgen, is het het handigst om te rekenen in centimeters. Deze kunnen vervolgens omgerekend worden in m3 en liters. Voor rechthoekige zwembaden is de berekening vrij simpel en standaard. Je houdt hierbij rekening met de lengte, diepte en breedte van het oppervlak. De berekening is als volgt:

 

Lengte in cm X breedte in cm X waterdiepte in cm = inhoud in cm3

 

De wijze waarop de inhoud wordt berekend geldt voor zowel ingegraven-, als ‘staande’ modellen zoals bijvoorbeeld de bekende Bestway zwembaden. Het is echter wel belangrijk dat je bij de diepte niet de totale diepte van het zwembad rekent, maar de ‘waterdiepte’. Dit betekent dat je rekent met de maximale waterhoogte die je in het zwembad wenst. Vergeet vervolgens niet de uitkomst van deze berekening in centimeters (cm) om te rekenen naar m3 en/ of liters.

Inhoud rond zwembad berekenen

 

De officiële (wiskundige) berekening

Het berekenen van de inhoud van rechthoekige zwembaden is dus niet direct hogere wiskunde. Het verhaal wordt pas écht gecompliceerd op het moment wanneer het zwembad in een ronde of andere bijzondere vorm is gegoten. Een bekend zwembadmerk dat met name erg bekend staat om haar ronde of ovale modellen zijn bijvoorbeeld de Intex zwembaden. De juiste (wiskundige) notatie van deze berekening luid als volgt:

 

π X (Radius in cm X Radius in cm) X Waterdiepte in cm = inhoud in cm3

 

De praktische berekening

Voor bovenstaande berekening kunnen, de meeste van ons, wel een rekenmachine gebruiken. Maar gelukkig is er ook een manier waarop we deze formule simpeler kunnen maken. Dus voor degene waarbij de berekening van π niet tot het niveau hoofdrekenen behoort, hierbij de simpele berekening van de inhoud voor een rond zwembad.

 

Lengte in cm X Breedte in cm X Waterdiepte in cm X 0,78 = inhoud in cm3

 

In deze berekening zie je dat de ‘radius’ dus eigenlijk gelijk staat aan de berekening van de breedte van het zwembad. Ook rekenen we hier (voor het rekengemak) in plaats van π met het afgeronde getal 0,78. Bij deze berekening is het echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de uitkomsten van deze twee formules lichtelijk van elkaar kunnen afwijken. Schrik dus vooral niet als je de bovenste formule met een rekenmachine uitrekent en een ander resultaat krijgt dan de tweede formule. Dit komt door de afronding. Je zult dus altijd een kleine buffer/ slag om de arm moeten houden. De berekening is echter nauwkeurig genoeg om de juiste aankopen te doen voor je zwembad. De liters berekenen voor een rond zwembad is simpelweg ingewikkelder dan een ‘standaard’ hoekige vorm zwembad.

Bij iedere formule is het uiteraard nog belangrijk om de berekende cm3 om te rekenen tot m3 en/of liters. Dit doe je door de uitkomst door 1.000.000 te delen. Het resultaat is dan de inhoud van het zwembad in m3. Ben je op zoek naar het resultaat in liters? Deel de uitkomst van bovenstaande berekening(en) dan door 1.000. Tot slot, nog even een belangrijke tip van ons: zorg dat je je berekening minimaal twee tot drie keer controleert en herberekend om miscalculaties te voorkomen!

Gratis verzending vanaf € 50,-

90 dagen gratis retourneren