Zwembad verwarming
Een zwembad wekt bij menigeen een heerlijk zomers, vakantiegevoel op. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om die luxe ook dichterbij huis te halen. Zeker in het bewogen jaar 2020 hebben veel mensen ervoor gekozen om hun tuin op de schop te gooien en uit te breiden met een heerlijk zwembad. Op zich natuurlijk een geweldige toevoeging aan je tuin. Zeker in de zomerse dagen! Helaas kennen wij in Nederland echter een zomers klimaat waar geen touw aan vast te knopen is. Waar we vaak een aantal weken per jaar nog wel kunnen genieten van heerlijk zomers weer, kan het (ook in de zomermaanden) ook flink spoken in ons koude kikkerlandje. Een zwembadverwarming is daarom voor de echte zwembadliefhebbers geen overbodige luxe.
Verwarming zwembad
De meeste van ons vinden een zwembad met een temperatuur van minimaal 26°C het meest comfortabel. Een zwembad met ijskoud water dat om die reden niet of nauwelijks gebruikt wordt, is natuurlijk eeuwig zonde! (De optimale watertemperatuur is echter ook afhankelijk van de buitentemperatuur uiteraard.) Maar in zwembaden kouder dan 26°C zullen de meeste na een klein voorproefje met de kleine teen, vriendelijk bedanken. (En terecht!) Helaas heeft Nederland niet een écht zomers klimaat zoals bijvoorbeeld Spanje dit kent en kun je het verwarmen van het zwembad daarom dus niet alleen aan de zon overlaten. Kortom, je hebt zwembadverwarming nodig. Daar zijn echter tig verschillende opties voor. Dus we zullen je informeren over de handigste, meest bekende en belangrijkste alternatieven.
Zwembadwater verwarmen
Er zijn in principe vier manieren om je zwembad te verwarmen:
- Warmtepomp: Een effectieve manier om een zwembad te verwarmen is aan de hand van een warmtepomp. Door gas met hoge druk te comprimeren, zorgt een zwembad warmtepomp ervoor dat de temperatuur stijgt. Klinkt wellicht ingewikkeld, maar gelukkig is de warmtepomp eigenlijk erg gemakkelijk te installeren, is het een erg energiezuinige methode en kun je hiermee alle type zwembaden verwarmen. Maar ook in warmtepompen onderling kan nog verschil zitten. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een ‘geüpgradede’ versie; de ‘inverter’ waterpomp. Deze versie is nóg efficiënter dan een ‘standaard’ waterpomp, omdat dit systeem op stand-by springt op het moment dat het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Bij een ‘simpelere’ versie van een warmtepomp, blijft de installatie echter constant op volle kracht het water op een bepaalde temperatuur houden.
- Zwembadkachel: Het klinkt ontzettend simpel (en dat is het eigenlijk ook). Je kunt je zwembad namelijk ook verarmen door middel van een houtkachel! Houd hierbij echter wel rekening met het feit dat je de temperatuur van het zwembad minder precies kunt regelen dan bij andere alternatieven.
- Warmtewisselaar: Een warmtewisselaar is eigenlijk een grote waterkoker. Het water wordt constant langs een warme spiraal gepompt, waardoor het zwembadwater warm wordt. In tegenstelling tot de waterpomp, is dit dus een elektrische zwembadverwarming. Dit maakt dat de installatie eigenlijk totaal geen geluid maakt. Echter maakt dit elektrische karakter de methode niet bepaald energiezuinig.
- Solar verwarming: Een Solar verwarming werkt (zoals de naam al aangeeft) op zonne-energie. De installatie zet de energie van de zon om in warmte aan de hand van zonnepanelen, een collectormat of Solar bollen. Een belangrijk vereiste hierbij is echter wel dat je uiteraard voldoende zonlicht nodig hebt om je zwembad ook daadwerkelijk op temperatuur te houden. Je bent dus afhankelijk van het weer en moet ook wel een beetje geduld hebben. Het zwembadwater wordt namelijk minder snel verwarmd dan bij meest andere alternatieven.
Opzetzwembad verwarmen
Ook een opzetzwembad kun je op een constante temperatuur houden. Daarbij kun je vaak kiezen tussen een warmtepomp of Solar verwarming. Welk type je nodig hebt en hoe je deze kunt (laten) installeren is vaak afhankelijk van de producent van je zwembad. De bekendste merken hierin zijn bijvoorbeeld de Intex en Bestway zwembaden. Voor meer informatie over de mogelijkheden adviseren we je daarom contact op te nemen met je zwembadproducent. Lees hiervoor bijvoorbeeld eens de blog: ‘Bestway zwembad verwarming’.
Goedkoop zwembad verwarmen
De meeste verwarmingsmethodes zijn dus voor verschillende zwembaden inzetbaar. Maar wat is nu het goedkoopste alternatief? Een warmtepomp heeft veel voordelen, waarvan er een duidelijk het lage energieverbruik (en daarmee lage verbruikskosten) is. Daarentegen kunnen de aanschafkosten wel iets hoger liggen dan bij andere alternatieven. Een ander goedkoop alternatief is daarom de Solar verwarming. Hierbij heb je alleen de aanschafkosten en de rest doet de zon! (En naast voordelig is de Solar verwarming uiteraard ook een hele milieubewuste keuze.) Veruit de goedkoopste verwarmingsmethode blijft echter de houtkachel. De installatiekosten zijn relatief laag en de prijs voor hout blijft lager dan dat van gas of elektriciteit.
Daarentegen is er uiteraard nog één methode die nóg goedkoper is dan deze. Je hebt daar echter wel een hele hoop geduld (en in Nederland ook geluk) bij nodig. Want mocht je de aanschaf van bovengenoemde installaties nog steeds te prijzig vinden, dan kun je uiteraard ook altijd besluiten om het water in je zwembad enkel en alleen door de zon te laten opwarmen. Maar dan mag je natuurlijk ook niet zeuren als je het water te koud vindt als je tijdens de eerste zomerse dag al direct van je zwembad wil genieten!
Zwembad opwarmen en warm houden
Allemaal goede manieren om (ook in iets minder warme tijden) je zwembad op een lekker temperatuurtje te houden dus. Daarentegen is nog één tip die we je mee willen geven en die belangrijk is, ongeacht het type verwarming dat je hebt geïnstalleerd. Het verwarmen van je zwembad is namelijk één ding, maar het warm houden minstens zo belangrijk (al dan niet belangrijker)! De hoofdregel is daarom: Het verwarmen van je zwembad werkt alleen wanneer je het zwembad goed afgedekt houdt als je er geen gebruik van maakt. Verdiep je naast een goede verwarming dus zeker ook in een goede afdekking van je zwembad.
Gratis verzending vanaf € 50,-
90 dagen gratis retourneren