Zo maak je troebel zwembadwater weer helder

Elke ochtend beginnen met een frisse duik of juist lekker afkoelen na een lange werkdag – als je een eigen zwembad hebt, wil je er natuurlijk het liefst elke zomerdag van kunnen genieten! Het kan dan ook een hele teleurstelling zijn als je zwembad vol melkwit of groen troebel water zit. Troebel zwembadwater wordt veroorzaakt door een verstoorde waterbalans of door dode algen.

Gelukkig kun je troebel water weer helder maken door je zwembadwaardes regelmatig te testen en weer in balans te brengen met de juiste chemicaliën. Dode algen kun je uit het water filteren na het gebruik van een vlokkingsmiddel. Hier lees je hoe je dit precies aanpakt en hoe je voorkomt dat het water opnieuw troebel wordt.

Voorkom troebel zwembadwater door de waardes dagelijks te testen

Waarom is het zwembadwater troebel en/of melkachtig?

Als je zwembad melkwit is of je witte vlokken in je zwembad ziet, komt dit in de meeste gevallen door een verstoorde waterbalans. Het water bevat dat te veel of juist te weinig chloor en kan daarnaast te zuur of juist te basisch zijn (te lage danwel te hoge pH-waarde). Daarnaast kan troebel zwembadwater ook betekenen dat het water niet goed of niet lang genoeg gefilterd wordt. Tenslotte kan ook een onweersbui de waterbalans verstoren.

Is het water in je zwembad niet melkwit, maar groen en troebel? Dit kan komen door de aanwezigheid van dode algen. Omdat dode algen erg klein zijn, worden ze niet door je zwembadfilter uit het water gehaald. Met een speciaal vlokkingsmiddel kunt je de dode algen aan elkaar binden, waardoor ze wel uit het zwembadwater gefilterd kunnen worden.

Troebel water helder maken: zwembadwaardes herstellen

Volg onderstaande stappen om je zwembad goed te desinfecteren en de waardes van het water weer in balans te brengen. Uiteindelijk kun je zo die witte vlokken uit je zwembad verwijderen, maar houd er wel rekening mee dat dit probleem niet binnen een dag opgelost is. Troebel water helder maken in je zwembad kan soms wel een aantal weken duren, hierdoor is het erg belangrijk om de zwembadwaardes goed te controleren om regelmatig van een frisse duik te kunnen genieten.

  1. Test de pH-waarde van het zwembadwater met een goede tester. De pH van het water moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. Is de waarde hoger of lager? Voeg dan pH- of pH+ toe tot het water weer de juiste waarde heeft.
  2. Desinfecteer het water goed door chloorshock toe te voegen, maar denk eraan dat ook een teveel aan chloor de waterbalans zal verstoren. De chloorwaarde moet ongeveer 1 tot 2 ppm/liter zijn.
  3. Zet je zwembadpomp aan en laat deze een paar dagen dag en nacht draaien. Check elke dag de waardes van het zwembadwater en pas ze eventueel aan door meer chloor, pH+ of pH- toe te voegen.

Troebel zwembadwater door dode algen

Heeft het zwembadwater de juiste waardes en is het water groenig? Dan kan het zijn dat dode algen het troebele zwembadwater veroorzaken. Ze kunnen naar de bodem zakken en daar een troebele laag veroorzaken of in het water blijven zweven. Volg deze stappen om de dode algen uit het zwembadwater te halen:

  1. Doe een beetje vlokkingsmiddel in het zwembad en volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking. De zwevende algen zullen nu aan elkaar klonteren, waardoor je filterinstallatie ze uit het zwembadwater kan verwijderen.
  2. Zet de zwembadpomp op de stand ‘circuleren’, waarbij het water door het filtervat loopt. Laat de pomp zo 24 uur aan staan om het vlokkingsmiddel te kans te geven alle dode algen te binden.
  3. Zet de pomp weer op de filterstand. De druk zal snel oplopen, dus blijf goed op de drukmeter letten. Is de druk te hoog, dan kun je het filtervat een paar minuten op ‘backwashen’ zetten met de 6-wegkraan.
  4. Reinig de bodem van je zwembad met een zwembadstofzuiger. Backwash ook nu de filterinstallatie af en toe.

Hoe voorkom je een troebel zwembad?

Als het goed is heb je nu niet langer groene of witte vlokken in je zwembad en is het water kristalhelder. Het is nu belangrijk om te voorkomen dat het zwembadwater opnieuw troebel en melkachtig wordt door ’s zomers het water 1 of zelfs 2 keer per dag te testen met een goede tester. Gebruik vervolgens de juiste chemicaliën in de juiste hoeveelheid om een goede waterbalans te behouden. Het is ook essentieel om je zwembad goed schoon te houden. Lees daarvoor meer over zwembadonderhoud.

Gratis verzending vanaf € 50,-

90 dagen gratis retourneren