Een chloor- of zoutwater zwembad – wat is beter?

Tijdens de zonnige zomerdagen wil je natuurlijk lekker genieten in je eigen zwembad. Om het zwembadwater vrij van algen en bacteriën te houden is het belangrijk om het goed te desinfecteren. Dit voorkomt troebel of groen water. Chloor en zout zijn de meestgebruikte desinfectiemiddelen voor zwembaden, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

Beide desinfectiemiddelen hebben voor- en nadelen. Chloor is erg effectief en makkelijk toe te voegen, maar het water moet wel dagelijks getest worden. Bovendien kan chloor huid- en oogirritatie veroorzaken. Zout is een natuurlijke manier om het water te desinfecteren en het hoeft niet aangevuld te worden, maar de aanschafkosten zijn hoger. Daarnaast kan zout ijzeren en aluminium onderdelen in je zwembad laten roesten.

De voor- en nadelen van zwemmen in chloorwater

Chloor is de meest populaire manier om zwembaden en jacuzzi’s te desinfecteren. Chloor is zeer effectief als desinfectiemiddel en voorkomt dat bacteriën en algen in het zwembadwater kunnen groeien. Hierdoor blijft het water prachtig schoon en krijg je minder snel last van troebel of groen zwembadwater.

Het is wel essentieel om er rekening mee te houden dat chloor alleen goed werkt als de waterbalans goed is. Dit houdt in dat de juiste hoeveelheid chloor in het water aanwezig moet zijn en dat de pH-waarde van het water tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Je moet daarom ten minste dagelijks (en vaak meerdere keren per dag) de zwembadwaardes testen met een goede tester en waar nodig de juiste chemicaliën toevoegen.

Je kunt chloor aan het water toevoegen in de vorm van chloortabletten die je in een chloordrijver doet, of als vloeistof die je aan de leidingen toevoegt voor automatische dosering in het water. Je hoeft dus geen ingewikkelde apparatuur te installeren. Na verloop van tijd – door regelmatig gebruik te maken van het zwembad en door verschillende weersomstandigheden – moet je meer chloor toevoegen om de juiste waterbalans te behouden. Denk eraan dat je alleen chloor toevoegt dat speciaal voor zwembadwater bedoeld is!

Naast de dagelijkse metingen en het regelmatig aanvullen van het chloor is het grootste nadeel van zwemmen in chloorwater dat het rode ogen en huidirritatie kan veroorzaken. Vooral als je een erg gevoelige huid hebt, kun je hier last van krijgen. In te hoge concentraties is chloor erg schadelijk, dus het is belangrijk om er met zorg mee om te gaan.

Zoutwaterzwembad: een natuurlijk alternatief

Een andere mogelijkheid is om je zwembad te desinfecteren met zwembadzout. Het zout (Natrium Chloride) wordt door middel van een zoutelektrolyse omgezet in chloor en loog. Een zoutwaterzwembad bevat dus ook chloor, maar dit komt uit een natuurlijke bron. Dit chloor wordt vervolgens weer omgezet naar zout, waardoor het een gesloten systeem vormt waar je tussendoor geen zout aan hoeft toe te voegen.

Na het plaatsen van een zoutelektrolyse hoef je alleen maar de zoutkorrels of zouttabletten voor je zwembad toe te voegen. Denk er wel aan om alleen speciaal zwembadzout te gebruiken! Een zoutwaterzwembad hoe je niet dagelijks te testen, en heeft dus minder onderhoud nodig dan een chloorzwembad. Hierdoor bespaar je op lange termijn tijd en geld. Wel zit je met hoge aanschafkosten, omdat een zoutelektrolyse erg duur kan zijn.

Een ander nadeel is dat zwembadzout ijzeren en aluminium zwembadonderdelen kan laten roesten. Als je van chloor naar zout wil overstappen, kun je dus het beste eventuele ijzeren en/of aluminium onderdelen zoveel mogelijk vervangen voor een roestvrij alternatief. Overigens bevat een zoutwaterzwembad maar een lage concentratie zout – het smaakt dus gelukkig niet naar zeewater!

Andere methodes om je zwembad te desinfecteren

Zout en chloor zijn de meest populaire methodes, maar niet de enige manieren om je zwembad te desinfecteren. Zo raden wij de producten van AquaFinesse aan om zonder veel moeite te genieten van prachtig helder water. Je hebt geen dure apparatuur nodig en hoeft het water niet dagelijks te testen, maar behandelt het simpelweg elke week met AquaFinesse Pool Pack. Zo verbruik je tot wel 70% minder chloor! Andere methodes die je kunt gebruiken voor desinfectie zijn ionisatie door middel van een koperelektrolyse, hydrolyse, minerale zuivering en UV-C lampen.

Of je nou liever chloor of zout in je zwembad doet om het water te desinfecteren – in ons assortiment vind je alles wat je nodig hebt om het zwembadwater helder en hygiënisch te houden. Bekijk meteen ons aanbod chloortabletten en AquaFinesse producten en plaats je bestelling. Vergeet bovendien ook niet de rest van je zwembad goed te onderhouden voor optimaal zwemplezier!

Gratis verzending vanaf € 50,-

90 dagen gratis retourneren