Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder?

Groen zwembadwater kan het zwemplezier flink verpesten. Het ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook een vervelende geur hebben. Het groene water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van algen in het zwembad. Algen groeien en vermenigvuldigen zich in zonlicht. De chemicaliën die je gebruikt om het zwembadwater schoon te houden doden ook de algen, maar dit gebeurt niet goed als de waterbalans verstoord is.

Je krijgt het zwembadwater weer helder door het zwembadwater te testen en de juiste hoeveelheid chloor, pH+ of pH-, en TA+ of TA- toe te voegen. Dode algen kun je verwijderen met vlokkingsmiddel, en je voorkomt algengroei door anti-alg aan het water toe te voegen en je zwembad tussen het gebruik door goed af te dekken.

Groen zwembadwater door algen in het zwembad

Mag je zwemmen in groen zwembadwater?

Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt! Daarnaast is algengroei een teken van een verstoorde waterbalans. Dit betekent dat het chloorgehalte, alkaliteit en/of de pH-waarde in het water te hoog of te laag zijn, en dit kan schadelijke gevolgen hebben, zoals huidirritatie, rode ogen, en slijtage aan je zwemkleding. Het is dus altijd een goed idee om dat groene zwembadwater weer helder te maken en de zwembadwaardes te testen voordat je weer het water in springt.

Groen zwembadwater helder maken

Dus hoe krijg je groen zwembadwater weer helder? Als het zwembadwater groen is na de winter of na een paar zonnige dagen, kun je de volgende stappen volgen om het water weer helder te maken. Houd er wel rekening mee dat dit proces een aantal dagen of zelfs weken kan duren, dus verwacht niet dat je de volgende dag alweer in een schoon zwembad ligt!

  1. Gebruik een tester van goede kwaliteit om de waardes van het zwembadwater te testen. Let hierbij eerst op de alkaliteit (TA) en de pH-waarde. Voeg de benodigde hoeveelheid TA+ of TA- en/of pH- of pH+ aan het water toe om de zwembadwaardes te corrigeren. De alkaliteit moet tussen de 100 en 150 ppm liggen en de pH-waarde moet rond de 7,2 zijn.
  2. Controleer vervolgens de chloorwaarde van het zwembadwater en voeg de juiste hoeveelheid chloorshock toe om de chloorwaarde tot ongeveer 3 ppm per liter te brengen, in plaats van de gebruikelijke 1 tot 2 ppm/l. Dit zal de algen doden. Let wel op dat je niet te veel chloor gebruikt, omdat dit niet alleen averechts kan werken, maar ook zeer gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn.
  3. Is het water nog steeds erg groen? Voeg dan ook anti-alg toe, waarbij je de instructies geleverd bij het product volgt.
  4. Laat de zwembadpomp dag en nacht draaien en test de zwembadwaardes elke dag. Pas ze eventueel aan met chemicaliën tot de waardes weer het juiste peil bereikt hebben.

De kans is groot dat het water nog steeds niet helemaal helder is. Dit komt doordat de dode algen erg klein zijn en de filterinstallatie ze niet uit het water kan filteren. Volg daarom de volgende stappen om ook de dode algen uit het zwembadwater te verwijderen:

  1. Voeg vlokkingsmiddel aan het water toe om de zwevende dode algen aan elkaar te verbinden.
  2. Laat de pomp 24 uur circuleren, waarbij het water via het filtervat loopt. Dit zorgt ervoor dat het vlokkingsmiddel alle dode algen kan laten samenklonteren.
  3. Zet de pomp weer op de filterstand. De dode algen zullen nu uit het water gefilterd worden. De druk kan hierbij snel oplopen, dus houd een oogje in het zeil en zet bij hoge druk het filtervat op backwashen met de 6-wegkraan.
  4. Reinig de bodem en de wanden van het zwembad grondig met de zwembadstofzuiger. Blijf daarbij de filterinstallatie regelmatig backwashen.

Zo voorkom je algen in je zwembad

Hoewel je mag zwemmen in groen zwembadwater, is het een beter idee om je zwembad goed schoon te houden en de waterbalans op peil te houden. Je kunt een verstoorde waterbalans en algengroei voorkomen met behulp van goed zwembadonderhoud. Test het water in de zomer dagelijks (of zelfs twee keer per dag) en houd je zwembad ook ’s winters in de gaten, zodat het zwembadwater niet groen is na de winter. Dek het zwembad altijd af met een lichtdichte afdekking als je het een tijdje niet verbruikt, omdat zonlicht de groei van algen stimuleert. Het is bovendien een goed idee om de techniekinstallatie van je zwembad te voorzien van een uv-lamp die virussen en bacteriën doodt.

Nu je weet hoe je groen zwembadwater weer helder krijgt en je algen in je zwembad voorkomt, kun je de hele zomer genieten van kristalhelder water. Is het water niet alleen groen, maar ook troebel? Volg dan ook onze instructies om troebel zwembadwater weer helder te maken. In ons assortiment vind je alle producten die je nodig hebt om je zwembad te onderhouden en het water schoon te houden, dus neem snel een kijkje en plaats je bestelling!

Gratis verzending vanaf € 50,-

90 dagen gratis retourneren