Teveel chloor in je zwembad? Volg deze stappen!
Teveel chloor in je zwembad, dat klinkt niet gunstig. “Te is nooit goed”, luidt het gezegde, “behalve in tegoed en tevreden”. Dus als het chloorgehalte in je zwembad te hoog is, moet je daar echt wat aan doen. Vier vragen gaan we in dit artikel beantwoorden:
- Waarom is teveel chloor in je zwembad gevaarlijk?
- Wat is de juiste chloorbalans voor je zwembad?
- Hoe kun je het chloorgehalte in je zwembad verlagen?
- Hoe kun je voorkomen dat de chloorwaarde van je zwembad te hoog wordt?
Waarom is teveel chloor in je zwembad gevaarlijk?
Een logische vraag. Chloor zorgt er immers toch voor dat je zwemwater schoon en veilig blijft? Dat klopt, maar als er teveel chloor aanwezig is, kan dat nare gevolgen hebben. Het zorgt voor huidproblemen in de vorm van jeuk, bultjes, uitslag of schilfertjes. Ook kan een te hoog chloorgehalte in het zwembad ademhalingsproblemen en oogproblemen veroorzaken. Hoesten, benauwdheid, jeukende en opgezwollen ogen, dat wil niemand meemaken. Eén geruststelling: van teveel chloor in je zwembad krijg je geen groene haren; dat is een fabeltje.
Een te hoog chloorgehalte is trouwens ook slecht voor je zwembad. Het water wordt troebel of groen en er ontstaat een aanslag tegen de wand die de levensduur van je zwembad bekort. Het is dus belangrijk om niet teveel, maar ook weer niet te weinig chloor in je zwembad te hebben.
Wat is de juiste chloorbalans voor je zwembad?
Om deze vraag te beantwoorden volgt eerst een lesje chloor. Chloor komt in twee hoedanigheden voor in je zwembad: als vrij chloor en als gebonden chloor. Het vrije chloor zorgt ervoor dat je zwemwater schoon wordt. Het bindt bacteriën en desinfecteert zo het water. Als je chloor toevoegt, bijvoorbeeld door middel van tabletten, is dat in principe als vrij chloor. Maar na verloop van tijd bindt het zich en zit er dus steeds minder vrij chloor en steeds meer gebonden chloor in je water. En dat gebonden chloor wil je juist niet. Dat is het chloor dat je zwembadwater troebel maakt. Je zult dus om een goede chloorbalans te behouden regelmatig het gebonden chloor moeten verwijderen en nieuw (vrij) chloor toe moeten voegen. De juiste chloorbalans bereik je als er tussen de 1 en 2 ppm (deeltjes chloor per miljoen deeltjes water) in je zwembad zitten. Om dat zo lang mogelijk zo te laten moet de pH-waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 bedragen en moet de alkaliteit tussen de 100 en 150 ppm bedragen. Dat zul je dus moeten meten. Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is. Om de pH-waarde te bepalen kun je handige test strips kopen, die meteen ook het chloorgehalte van het water meten.
Hoe kun je het chloorgehalte in je zwembad verlagen?
Het is duidelijk dat je niet zomaar nieuw chloor aan het water kunt toevoegen als het uitgewerkt raakt. Het zit namelijk nog steeds in je zwembad als gebonden chloor. Gelukkig kun je gebonden chloor op een vrij eenvoudige manier verwijderen: met behulp van een UV-lamp. Er zijn speciale UV-lampen voor zwembaden, die bacteriën en virussen doden en ook het gebonden chloor verwijderen. Installeer zo’n lamp dus in je zwembad. Een tip: de UV-lamp mag niet te sterk zijn, anders gaat ook het vrije chloor eraan. Vaak zijn de goedkopere, minder sterke lampen hiervoor het beste.
Hoe kun je voorkomen dat de chloorwaarde in je zwembad te hoog wordt?
Eigenlijk zit er maar een ding op, als je wil voorkomen dat de chloorwaarde in je zwembad te hoog wordt: regelmatig meten en onderhouden. Chloortabletten gaan ongeveer een week mee, maar dat is sterk afhankelijk van de omstandigheden, bijvoorbeeld hoe vaak er in je zwembad gezwommen wordt. Wat je in ieder geval niet moet doen is er klakkeloos nieuwe chloortabletten aan toevoegen. Dat doe je pas als je het gebonden chloor uit het zwemwater verwijderd hebt en daarna het chloorgehalte, de pH-waarde en de alkaliteit gemeten en eventueel op peil gebracht hebt. Pas dan kun je er zeker van zijn dat er niet teveel chloor in je zwembad terecht komt.
Een tip tot slot
Tot slot nog een tip: gebruik altijd leidingwater om je zwembad te vullen. Je zou in de verleiding kunnen komen om een put te slaan en je zwembad te vullen met grondwater, om de kosten van leidingwater te besparen. Maar grondwater bevat vrijwel altijd veel ijzer. Dat maakt het water bruin en, erger nog, het tast je pomp en andere apparaten aan. Een bijkomend voordeel van leidingwater is, dat de pH-waarde ervan al aardig in de buurt komt van de pH-waarde die je nodig hebt. De exacte pH-waarde kun je opvragen bij je waterleidingbedrijf.
Gratis verzending vanaf € 50,-
90 dagen gratis retourneren